Herdenken en soep schenken: bijzonder weekend in Alandsbeek

Door: Anouk van Dijck

ZATERDAG 4 MEI
17 kilometer lang fietsten we met 16 wijkbewoner(tje)s langs historisch interessante punten in de omgeving. Zelfs de vier kinderen hielden het goed vol!

Onder leiding van gids Martin, werkzaam bij stichting “Grebbelinie in het Vizier” vertrokken we via de Asschatterkeerkade en Zandbrinkermolen richting de Glind. Bij het oorlogsmonument ter herdenking aan burgerslachtoffers werd gestopt: Hier is later een zwart gedenkplaatje toegevoegd met “D. Stoffelsen”. Maar wie was zij eigenlijk?

Dirkje Stoffelsen
Dat ontdekken we later tijdens de fietsexcursie. We stoppen op het kerkhof in de Glind, waar het graf van Dirkje Stoffelsen is. Zij is overleden op de dag dat de Glind werd bevrijd: 23 april. De volgende stop vertelt gids Martin het complete verhaal: Dirkje Stoffelsen, 21 jaar, zorgde sinds haar 15e voor haar 7 broertjes en zusjes. In de ochtend van 23 april schuilde zij met alle kinderen in de kelder. Martin vertelt dat Dirkje nog éénmaal uit het kelderraam keek en een verdwaalde kogel haar dodelijk trof. De kogelgaten zijn nog in de boerderij te zien waar wij staan. Een bijzonder triest verhaal.

We vervolgen de weg langs andere boerderijen waar Martin veel persoonlijke verhalen vertelt van verzetsstrijders, onderduikers en verraad. We komen uit bij de museumbunker ter hoogte van boerderij Berg, de kanoverhuur. Deze blijkt 3 (!) keer vernietigd te zijn: bij de aanleg van het Valleikanaal moest de boerderij plaatsmaken, vervolgens door het Nederlandse leger verwoest om schootveld te maken, en uiteindelijk een derde keer door de Duitsers. Het was een erg indrukwekkende fietsexcursie door dit zogenaamde “Niemandsland”, zoals het gebied heette in de laatste weken van april ’45: overdag waren er geallieerden op straat, maar ’s nachts kwamen de SS’ers naar buiten en hadden zij de macht in handen. Dit maakte het gebied enorm gevaarlijk terrein.
Veel dank aan gids Martin! We kunnen zijn stichting van harte aanbevelen: een aanrader om eens te kijken bij hun bezoekerscentrum of deel te nemen aan een georganiseerde wandeling op dinsdagavond.

ZONDAG 5 MEI
Twintig wijkbewoners namen deel aan de Vrijheidsmaaltijd: een initiatief van het Vfonds en 4 & 5 mei comité.

Er waren enorm lekkere en culinaire hapjes gemaakt door diverse mensen, geweldig! Speciale dank aan de koks van deze maaltijd.
De maaltijd begon met een kom “Vrijheidssoep”. Maria Bikker vertelde bijzondere herinneringen uit haar jeugd in Amsterdam. Zij was toen 12 (nu 91) en weet heel helder te vertellen hoe de Bevrijding in Amsterdam was. Deze vond plaatst op 7 mei 1945. De bevolking waaronder Maria met 9 andere kinderen ging naar de Dam, omdat hier de komst van de Canadezen verwacht werd. Echter ontstond er toch onverwacht een schietpartij vanuit Duitsers, waarbij 32 doden en 100 gewonden vielen. Maria vertelt hoe zij rende voor haar leven met alle kleintjes erbij door de Amsterdamse straten. Heel even kunnen we een beetje voelen hoe het was om zo hard te rennen als zij die dag, op de vlucht voor kogels.

Tijdens de maaltijd vertelt ook Henri Clausen, veteraan, over zijn ervaringen in conflictgebieden. Vele uitzendingen heeft hij meegemaakt en dit is te zien aan de emblemen-verzameling die hij meegebracht heeft.
We sluiten de maaltijd af met een historische quiz en heerlijke warme appel-crumble!

Een geslaagd weekend vol ontmoetingen en uiteraard belangrijk de gebeurtenissen in onze directe omgeving te herdenken. Én de vrijheid te vieren die we te danken hebben aan de mensen die vroeger op dit grondgebied woonden: verzetsstrijders, militairen, boeren en vele anderen.