Historie en oude foto’s

Boerderij de Beek of Alandsbeek

(Overgenomen van liniedijk.blogspot.com van Arnold Grauw)

Oprijlaan van boerderij De Beek | Foto: Familie van Daatselaar

Als je vroeger de Asschatterbrug over kwam vanuit het buitengebied, lag direct aan je linkerhand de oprijlaan van boerderij De Beek.  In noordelijke richting is naast de dijk de oude oprijlaan (steeg) met eiken nog te zien. Boerderij De Beek is gesloopt toen de nieuwbouwwijk Alandsbeek werd gebouwd in 1974.

Foto: Familie van Daatselaar

De boerderij komt aan zijn naam doordat hij vroeger aan de Moorsterbeek lag. Tegenwoordig ligt daar het Valleikanaal. ‘Aland’ betekent ‘waterig land’ en geeft aan hoe drassig het vroeger was op dat stuk land langs de beek.

Kaart: Nationaal Archief.

Door de aanleg van de Grebbelinie in 1744-1745 kwam er een dijk tussen de boerderij en de beek te liggen. In 1799, 1940 en 1945 werd de Liniedijk verder opgehoogd omdat er legers in aantocht waren.

Tegenwoordig staan de ‘ski-dakwoningen’ in de wijk Alandsbeek.
Foto: Buurkracht Alandsbeek.


40 jaar verschil

Bovenstaande foto van de nieuwbouwwijk Alandsbeek (dit is het eind van de Gorzen), bracht me op een idee. Vanaf dezelfde plek heb ik (in 2014) opnieuw een foto gemaakt om te laten zien wat de tijd doet. De jonge boompjes zijn grote reuzen geworden!Foto en tekst: Fleur de Velde Harsenhorst


Oude foto’s van de wijk

In 2014 vierden we het 40-jarig bestaan van de wijk. Bij de inrichting van het Pop-Up museum over de historie van de wijk, kwamen allerlei oude foto’s naar boven.

Boerderij de Beek

Bovenstaande foto is gemaakt door Eric Mochèl. Hij is genomen vanaf de Middenweg, op de achtergrond zien we boerderij de Hakhorst, op de voorgrond bouwwerkzaamheden voor de woningen aan de Toermalijn(?).


Boven: Overzichtsfoto van de Lepelaar en cafetaria Jacco’s in de jaren’80. In die tijd was er nog een grasveld waar nu de parkeerplaats ligt. Wekelijks werd hier een markt gehouden. Meer lezen over de geschiedenis van Jacco’s Cateria?Volg deze link

Beschikt u over extra historisch materiaal van de wijk? Bijvoorbeeld van de bouw van de ruimtewoningen of straten als de Lepelaar of Toermalijn?
Wij houden ons aanbevolen!