Cultuur bij je Buur 2020

Alandsbeek, 1 september 2020

Beste mensen,

Ondanks ons grote enthousiasme hebben we na ampel beraad en met pijn in het hart besloten Cultuur bij je Buur dit jaar niet door te laten gaan.
De gemeente heeft alle binnenactiviteiten verboden waardoor meer dan de helft van het programma afvalt. Voor de buitenactiviteiten dienen we ons te houden aan strikte regels zoals het aanleggen van looproutes, het placeren van alle gasten en het toezien op bezoekersgedrag waar het gaat om de 1,5 meter regel.

Dit op een verantwoorde manier regelen van de bezoekersstroom vraagt te veel extra werk en inzet. Áls het al goed lukt.
Daarnaast voldoet het cultuurfestival daarmee niet meer aan onze oorspronkelijke opzet en doelstelling. Van het veelzijdige programma is nog maar een deel over. Tegen meer dan de helft van de deelnemers (beeldende kunst en klassieke muziek) moeten we zeggen dat het voor hen niet doorgaat.
Met het samen beleven van muziek, dans, theater en beeldende kunst willen we buurtgenoten juist meer tot elkaar brengen in een ongedwongen, gezellige setting.
De vereiste opzet staat dat ‘ongedwongen’, ‘gezellig’ en ‘ontmoeten’ naar ons idee teveel in de weg.

We hopen op een tweede kans in 2021 én dat alle artiesten, locaties en vrijwilligers dan opnieuw van de partij willen zijn.

Projectgroep Cultuur bij je Buur | Buurkracht Alandsbeek
Mariandel Mooijman, Suzanne Stomp, Geert-Jan van Turnhout, Trineke de Jong, Fleur de Velde Harsenhorst

Update 18 augustus 2020
Deze week hebben we weer een gesprek met de gemeente over corona en wat dit van de festival-organisatie vraagt. We gaan nog steeds door.
Maar niemand kan op dit moment vertellen hoe de corona-situatie er eind september uitziet. Tot die tijd blijft het spannend. Voor ons, de deelnemende artiesten en bezoekers.

Update 23 juni 2020
De aanmeldingstermijn is inmiddels verstreken en als projectgroep kijken we vol verbazing en trots naar de opbrengst aan artiesten:

Raymond Lesparre (leest voor uit eigen werk), Poppentheater Cassiopeia, Stichting Dans Leusden en Studio Pauline met dans en workshops, improvisatietheater ‘Voorheen met Matthijs’, Schilderworkshop voor kinderen Catharina de Jong, muziekvereniging Lisiduna, de Coincidenceband, de bands ‘Moqai’, ‘Scoop!’ en ‘Prepared’,  Popkoor Popvalley,  Meike en Stijn Janssen (zang), Noanna (singer-songwriter), Axel Veenendaal (muziek), Coert van den Berg (bas bariton), Turnhout&Verschoor (gitaar&zang), Henk Hoff (piano), Pianoles Praktijk Leusden (leerlingen treden op), Chocolade workshops door werkgroep Fairtrade gemeente Leusden, Stichting Latent Talent (schilderijen), Museum Mac House, Lisa Aelbers (schilderijen), Petra van Engen (tekeningen en schilderijen), Jetske Veenstra (Strandkunst), Frank Hoogeboom (fotografie), Charlotta van Doornik (schilderijen), Leo Valk (beeldend werk), Winfried Wüstefeld (fotocollages), Catharina de Jong (schilderijen), Eric Mochèl (schilderijen), Maria Bikker (schilderijen), Joke de Bruijn (beelden en keramiek) en portrettekenaar Joop de Jong.

We gaan de volgende fase in: programma samenstellen, overleg met gemeente, produceren programmafolder en vullen van de evenementen-app.
Wens ons gerust succes.

De projectgroep bestaat uit: Suzanne Stomp, Geert-Jan van Turnhout, Mariandel Mooijman, Theo Maat, Trineke de Jong en Fleur de Velde Harsenhorst.
Contact: cbjb.Leusden@gmail.com

Lees ook: ‘Cultuur bij je Buur: een tuba in je tuin of een komiek in je                                       keuken’, Leusder Krant 11 juni 2020

Lees ook: Update 6 juni 2020


Voorstellingen, workshops, exposities en optredens op onverwachte plekken. Dat is ‘Cultuur bij je Buur’. Muzikanten, koren, dansers, theatermakers, bands, verhalenvertellers, fotografen, kunstschilders, beeldhouwers en culinaire kunstenaars laten zien wat ze kunnen. Op verrassende en bijzondere plekken in de buurt. Bijvoorbeeld een huiskamer, een tuin, de Liniedijk, een speelveldje, een restaurant, school of de Dierenvallei.

Zondag 27 september is er voor jong en oud een hoop te beleven. De hele middag zijn er allerlei leuke optredens, voorstellingen, workshops en exposities. Als bezoeker kies je wat je aanspreekt en trekt rond van locatie naar locatie. Het hele programma is openbaar en gratis. De eerste gastlocaties én artiesten hebben zich al gemeld. Maar er kunnen er zeker nog meer bij.

Meedoen als locatie? Wil je op zondag 27 september een tuba in je tuin, een komiek in je keuken, een workshop in je garage of beschik je over ruimte voor een kleine expositie? Meld je locatie dan snel aan! We vragen plek voor minimaal 8 bezoekers, binnen of buiten. Je krijgt geen vergoeding, alles gaat met gesloten beurzen. In overleg kijken we welke artiest het beste bij jouw locatie past.

Laat je zien en horen! Kun jij zingen, dansen, muziek maken, goochelen, een verhaal vertellen of heb je iets gemaakt dat je wilt delen? Meld je dan snel aan als artiest, kunstenaar of workshopleider. Optredens duren minimaal 20 en maximaal 30 minuten. Wij koppelen jou aan een geschikte locatie waar je optreden, expositie of workshop goed tot zijn recht komt. Je krijgt hiervoor geen vergoeding, maar wél eeuwige roem en een geïnteresseerd publiek natuurlijk!

Informatie of aanmelden
Meer weten of aanmelden als gastlocatie en/of als artiest? Dit kan t/m 20 juni 2020 Mail cbjb.Leusden@gmail.com en we praten verder.

Waarom ‘Leusden Oost’ en wat valt daar onder?
Vanuit Wijkkamer Alandsbeek ontstond het idee om het festival Cultuur bij je Buur te organiseren.
We starten dit jaar met een cirkel rond Alandsbeek: de wijken Rozendaal, de Wetering, Valleipark, Alandsbeek en delen van Hamersveld, Noordwijck, Langenbeek en het buitengebied. Als het een succes wordt gaan we volgend jaar groter.
De projectgroep bestaat daarom ook uit bewoners van Rozendaal, de Wetering, Valleipark en Alandsbeek.

Meedoen als vrijwilliger
We zoeken nog mensen die willen helpen bij het verspreiden van de programma-folders eind augustus. Ook op de festivaldag van 27 september hebben we een leuk team nodig. Of misschien heb je interesse in deelname aan de projectgroep, we horen het graag!
Mail de projectgroep: cbjb.Leusden@gmail.com

Goed idee? Fonds Samenlevingsinitiatieven! - Sociaalplein LeusdenFonds Samenlevingsinitiatieven
ondersteunt de promotie van het festival Cultuur bij je Buur.