Burendag Beemden

BurendagMarjolein één van de initiatiefnemers van de Beemden Burendag – die vijf jaar geleden aan de Beemden introk – vertelt dat zij in het begin merkte dat het lastig is om elkaar te ontmoeten door de verspringende bouw zou je elkaar niet zo zien als in een ‘rijtje’ huizen.”

Inmiddels is dat wel anders – de buurt is springlevend! Er is een gezellige, sociale buurt ontstaan. Men loopt de deur niet bij elkaar plat maar er is plaats voor een praatje, elkaar een beetje in het oog houden, een helpende hand waar nodig, en vooral gezelligheid die ook tijdens het jaar voortduurt.

klik hier voor een printbare versie van dit artikel of 

26 september 2015
De 4e jaargang – Burendag op de Beemden!!
Burendag groots aangepakt op de Beemden in Alandsbeek.

Dit jaar gaat – na vier succesvolle jaren – het estafettestokje van de initiatiefneemsters en organisatoren Marjolein van Gessel, Marloes Smit, en Ilse Schrijver door naar Georg Lint en zijn geliefde Pietsje Mulder.

Georg vertelt dat hij in feite het concept en draaiboek uit eerdere jaren volgt. De aanvraag bij het Oranje fonds, de communicatie richting buurt begin september, de organisatie van tafels en banken, stoelen – de broodnodige innerlijke versterking in de vorm van koffie, thee en koek voor de harde werkers die de klussen in de wijk voor hun rekening nemen.

Het programma voor de kids ’s middags, de coördinatie van klussen, de decoratie en aankleding van het veldje voor het festijn die dag, het lijkt zich allemaal van zelf te regelen.

Rond een uur of elf schuift deze roving reporter aan de lange koffietafel onder bomen op het veldje aan de Beemden. Een gezellige boel want er werd al flink wat werk verzet in de brandgangen die geschoond worden.
Na de koffie duikt een werkgroepje resoluut de tuin in van een oudere buurtgenoot, Aard Baars (70+) die graag wat hulp heeft bij het fatsoeneren van zijn ietwat verwaarloosde voortuin.

De rest van de goed geluimde mankracht verdwijnt gewapend met kruiwagens, harken en schoffels de brandgangen weer in. Onkruid verwijderen, stenen en schuttinghout containers in, er is een duidelijk plan voor iedere locatie vastgelegd. Zwerfvuil ophalen uit de bosjes, en een nieuw te plaatsen bordje ‘Verboden te Poepen’ voor honden op het veldje tussen de Parelduiker en de Zilverreiger plaatsen. Ook wacht nog de wonderschone taak de reeds aanwezige poep van het veldje te verwijderen!

Het blijkt dat dit programma een uiterst succesvolle formule is;

10.00 – 13.00 Klussen in de buurt
15.00 – 17.00 Kom buurten (met koffie en thee) en activiteiten voor jong en oud!
vanaf 17.00 Amerikaanse BBQ en loterij

Inmiddels is de Beemden Burendag een begrip – bewoners melden zich tijdens de zomer vaak al spontaan bij de organisatoren met klussen en/of karweitjes waarbij ze graag wat hulp zouden krijgen.

Begin september gaat het programma de deur uit – met daarbij een antwoordstrook, voor je aanmelding en een mogelijkheid om eventuele klussen, ideeën voor een project aan te kaarten.

Dit jaar levert dat een twintig tot dertig personen op die op deze mooie herfstdag de handen uit de mouwen steken om de geselecteerde klussen aan te pakken. Later breidt dit aantal zich uit met vele buurtgenoten – die aanschuiven voor een bakkie om vervolgens heerlijk te blijven hangen tijdens de Amerikaanse BBQ en het feest dat tot diep in de nacht voortduurt.
Hoe later de avond hoe schoner het volk – de teller zal ergens op de 60 – 70 personen komen te staan – maar wie kan er nog tellen om 2 uur ’s nachts?

Hoogtepunt is ieder jaar weer de loterij! Iedereen in de buurt brengt zijn of haar donaties in voor de loterij – dat kan een eigen baksel zijn – maar ook een voetenbadje dat ooit een doel had maar nu nodeloos op zolder staat – of die vreselijke vaas van Tante Toos, eindelijk, weg ermee! De lootjes kosten 1 euro per stuk en de opbrengst gaat naar een door het buurtcomité geselecteerd ‘goed doel’.

Zo werd een aantal jaar terug besloten dat één van de buurtgezinnen wel wat financiële steun kon gebruiken. De ouders verbleven dag en nacht in een Ronald McDonald huis – dicht bij hun ernstig zieke zoontje. Dat hakt er stevig in, niet alleen emotioneel maar ook in het budget wanneer een zelfstandig ondernemer niet vol aan de bak kan. Dus ging de opbrengst van de loterij dat jaar naar hen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen met zoonlief – en om dat te vieren en iets terug te doen financierde dit gezin het jaar daarop – het springkussen op Burendag! Een ontroerend voorbeeld van hoe mooi het is als een buurt een beetje familie wordt!

De vorige editie van de Burendag loterij leverde 120 euro op. Dit bedrag werd aan kinderhospice De Glind in Achterveld geschonken. Het goede doel werd tijdens de BBQ door de buren bepaald. Een ieder mocht een goed doel noemen en daarna werd aan de hand van de meeste stemmen bepaald waar het geld naar toe ging.

Dit jaar is besloten de opbrengst van de loterij in een ‘Beemden’ potje te stoppen waaruit volgende projecten en onderhoud betaald kunnen worden.

Marjolein één van de initiatiefnemers van de Beemden Burendag – die vijf jaar geleden aan de Beemden introk – vertelt dat zij in het begin merkte dat het lastig is om elkaar te ontmoeten door de verspringende bouw zou je elkaar niet zo zien als in een ‘rijtje’ huizen.”

Inmiddels is dat wel anders – de buurt is springlevend! Er is een gezellige, sociale buurt ontstaan. Men loopt de deur niet bij elkaar plat maar er is plaats voor een praatje, elkaar een beetje in het oog houden, een helpende hand waar nodig, en vooral gezelligheid die ook tijdens het jaar voortduurt.

Daarom wordt vandaag de tweede permanent op het veldje staande – door het Oranjefonds gefinancierde – picknicktafel door het klusteam in elkaar gezet, zodat er het hele jaar door genoeg ruimte is voor deze en gene om aan te schuiven voor een bakkie koffie of kop thee op ‘zomaar een dag’.