Tips van wijkagent

(Fleur de Velde Harsenhorst)

Woensdagavond 11 december bezocht wijkagent Thom Hakvoort onze wijkkamer voor een ontmoeting met de buurt. De avond trok zo’n 15 bewoners en leidde tot een prettig en zinvol gesprek over allerlei zaken.

Een paar tips van deze avond willen we graag delen.

GEEF JE CAMERA OP BIJ Camera-in-beeld
Wijkagent Hakvoort deed de volgende nadrukkelijke oproep: heb je een buitencamera die mogelijk ook deels beelden maakt van openbaar terrein, meld je dan aan bij Camera in beeld. Camera in beeld is een politiesysteem dat alle (particuliere en overheids-)camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. De politie kijkt niet live mee met de beelden. Maar wanneer er bijvoorbeeld een inbraak is gepleegd, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera’s in de buurt aanwezig zijn die mogelijk beelden van het incident of de daders hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in Beeld kan de politie dus sneller meer incidenten oplossen.

112 BELLEN?
Vaak denk je: is deze situatie wel ernstig genoeg voor 112? Hakvoort raadt ons aan om bij verdachte situaties direct 112 te bellen. ‘En als de telefoniste zegt dat het niet ernstig genoeg is, zeg dan maar dat de wijkagent zelf gevraagd heeft om tóch te bellen. Ik vind het niet erg om voor loos alarm te komen. Mocht er wel echt iets zijn dan is 112 de enige weg om snel een agent ter plekke te krijgen. Het liefst hebben we een heterdaad.’
Bel voor zaken die minder haast hebben 0900-8844. De telefoniste kan de wijkagent vragen je terug te bellen.

NIET GEZIEN WILLEN WORDEN
Hakvoort gaf een opmerkelijke tip: groet iedereen die je tegenkomt en kijk de ander daar ook bij aan. Juíst als het onbekenden zijn. Vreemdelingen met verkeerde plannen houden daar namelijk niet van. Het geeft hen het gevoel dat er sociale controle is in de wijk.
Veel mensen plaatsen een buitenlamp met bewegingssensor. Wanneer onder die lamp dan ook nog een camera hangt schrikt dat flink af. Ze komen niet graag in beeld.

VUURWERKOVERLAST
De periode van vuurwerkoverlast is weer begonnen. Wat kun je er tegen doen?
‘Als je gewoon een knal hoort heeft het geen zin om de politie te bellen. Daar kunnen we niet genoeg mee’ vertelt Hakvoort. ‘Maar zie je een groepje dat door de wijk trekt dan worden we graag gebeld, liefst met signalement van de personen.’ Op 28-29-30 december heeft de politie extra mankracht voor een speciale vuurwerkactie. Ze worden in die dagen graag getipt wanneer er sprake is van vuurwerkoverlast. Je kunt deze tips snel doorgeven via de chat van Facebook Leusden Woudenberg of bellen naar 112.

filmpje:  slot openbreken