Kleur- en leescafé

Elke maandag geopend
Elke maandagmiddag kun je komen buurten in de wijkkamer aan de Kokmeeuw 2.
Van 15.00 – 16.30 uur ben je van harte welkom. De koffie en thee worden verzorgd door de vrijwillige gastvrouw of -heer van die dag. Graag een euro in de pot!
De eerste maandag van de maand is Jeaninne aanwezig om gratis je klein verstelwerk te doen. Even je broek, broek of vest meenemen dus. Op de derde maandag kun je puzzels (500+) aan elkaar uitlenen. Let wel even op want soms is er speciaal programma waar je juist wél of misschien juist níet, aan mee wilt doen. Raadpleeg voor de zekerheid de aktiviteitenagenda.

Ma 28/11 Leescafé: Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls
Maandag 28 november

Gesprek met elkaar in het kader van Nederland Leest, over ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls. Tijdens de maand november is dit boek gratis af te halen bij de bibliotheek. Mocht je misgrijpen: wij hebben een paar exemplaren extra.Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Fijn als jullie het boek allemaal gelezen hebben zodat we met elkaar over het boek kunnen praten. Gespreksleiding aanwezig. Leuk als je komt.
Fijn als je het vooraf even doorgeeft: activiteiten@buurkrachtalandsbeek.nl
Yvonne Keuls: ‘Mijn moeder staat centraal in dit boek, dat zo prachtig aansluit bij het thema Oud worden, jong blijven. Ze weigerde naar een bejaardentehuis te gaan: ouder worden zou zij wel even op haar eigen manier doen. Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden.’

Maandelijks Kleurencafé met Marja van ‘t Wel in Wijkkamer Alandsbeek:
Maandag 14 november, special kerstkaarten maken
Maandag 12 december

10 jaar kleurboeken!

Kleuren is allang niet meer voorbehouden aan kinderen in de kleuterleeftijd. In 2012 ontstond een nieuwe trend: kleuren voor volwassenen. Auteur en illustrator Marja van ’t Wel bedacht dit concept. Samen met Uitgeverij ACT on Virtues viert ze het 10-jarig jubileum van het uitbrengen van haar eerste kleurboeken: ‘Zin in kleuren’.   

Bijzonder 
Marja van ’t Wel was in 2012 de eerste samensteller van een kleurboek voor volwassenen. Haar boeken Zin in kleuren deel 1 en Zin in kleuren deel 2  vlogen over de toonbank. Deel 1 is zelfs uitgeroepen als toptitel in de maand van de spiritualiteit. De jury oordeelde dat het kleurboek een uniek concept was: een combinatie van creativiteit, mindfulness en bezinning.  

Early adapter
Er zouden nog veel meer kleurboeken voor volwassenen verschijnen. Sommigen met titels als Het eerste kleurboek voor volwassenen. “Die titel is heel sterk,” beaamt uitgever Annelies Wiersma, “maar Marja’s kleurboeken waren toch echt de eerste. Uitgeverij ACT on Virtues werd in het tijdschrift Boekblad ‘early adapter’ genoemd. Als kleine uitgever, was en ben ik daar – samen met Marja – nog steeds best trots op.” 

Hoe is het daarna gegaan? 
Veel trends verdwijnen na een poosje; mensen krijgen andere hobby's. Maar de zin in kleuren hield stand. Wiersma: “Tijdens corona nam de verkoop zelfs toe. Ook wel logisch, want mensen zochten bezigheden voor thuis en hadden behoefte aan rust. Juist daarover gaan de kleurboeken van Marja: tijdens het kleuren kun je stilstaan bij prikkelende levensvragen. Daarbij word je herinnerd aan je deugden  – de kwaliteiten van je karakter. Denk aan geduld, verdraagzaamheid, moed en veerkracht. Dat zijn kernwaarden waar mensen in deze onzekere en overweldigende tijd erg naar verlangen. ” 

Kleuren blijft een feestje 
“Tijd voor een feestje?” appte Van ‘t Wel op 1 november haar uitgever. Haar kleurboeken bestaan deze maand precies 10 jaar.  Ze is nog even enthousiast en gedreven als bij de lancering van haar eerste boek in 2012. Haar eerste twee kleurboeken gingen over dieren, die ons met hun unieke karakters een spiegel voorhouden. Ze maakte nog twee delen.  Deel 3 gaat over de vier seizoenen, hoe die ons kunnen inspireren.  Deel 4 (dat in 2021 uitkwam) gaat over de symboliek van bloemen.  
Van ’t Wel geeft workshops en organiseerde onlangs, in samenwerking met bibliotheek Eemland, nog een ludieke actie om Oekraïense moeders te ondersteunen met haar kleurrijke boeken: “Kleuren blijft een feestje. Het is nog steeds een prachtige manier om te ontmoeten, verbinden en verdiepen.”  

Traktatie 
Wie jarig is trakteert. Wie nu een kleurboek aanschaft via www.zininkleuren.nl ontvangt een persoonlijke, creatieve verrassing van Marja van ‘t Wel. Bij Uitgeverij ACT On Virtus is haar hele oeuvre in de maand november als jubileumpakket verkrijgbaar. Kijk op www.keiindeugden.nl/product/zin-in-kleuren-pakket