Hout stoken in de wijk

Gezellig de haard aan of zelfs het huis volledig verwarmen met een houtkachel? In onze wijk wordt door velen graag gestookt.

Sta er even bij stil alsjeblieft

Sta je er wel eens bij stil dat je buren mogelijk last hebben van jouw lekkere vuurtje?
We horen van mensen met COPD in de wijk dat ze enorm last kunnen hebben van de rook . Vooral als het windstil is of mistig. ‘Op mijn fiets spurt ik snel de straat uit om er voorbij te komen’ vertelt zo’n buurman. ‘Als ik stil zou blijven staan word ik benauwd.”
Maar ook voor wie geen COPD heeft kan de rook van jouw vuur erg onprettig zijn.  Er zijn wijkbewoners die om die reden ‘s nachts altijd hun slaapkamerramen dicht houden. Zeker bij windstil weer en mist…
Tip: stook niet wanneer het windstil is of mistig

‘Regelmatig ruikt het alsof er gestookt wordt met hout dat niet schoon is’ hoorden we ook. Het is verboden om geïmpregneerd of geschilderd hout te stoken. Dat is niet voor niets want daarbij komen bijzonder ongezonde stoffen in de lucht. De één heeft daar eerder last van dan de ander, maar ongezond blijft het. En is je schone hout goed droog? De rook-overlast is namelijk minder wanneer het hout goed gedroogd is.
Tip: stook alleen schoon, droog hout

Stookwijzer
Zin om te gaan stoken? Kijk even op de stookwijzer! Deze kijkt heel precies naar jouw locatie en of het op dit moment wel of niet aan te raden is om te gaan stoken.
Tip: kijk op de stookwijzer

Tip: bekijk dit  filmpje over de Zwitserse methode van goed stoken

In de Leusder Krant van 8 januari j.l. stond het volgende artikel waarbij ook verwezen wordt naar informatie op de site van de gemeente: