We zijn 6-Minutenzone!

Al een jaar of twee zijn we ermee bezig en eindelijk is het dan zover: heel Alandsbeek is sinds kort voorzien van een AED op maximaal 6 minuten loop- of fietsafstand.

Jeff de Vries (ambassadeur van AED Project Leusden) heeft ervoor gezorgd dat onlangs een extra AED in de wijk is geplaatst. Voor een ideale dekking en aansluiting op andere zones, was de plek ter hoogte van de Rietbrug al eerder ‘geprikt’.  Maar daarna was het zaak een particulier te vinden die dit apparaat aan de buitenmuur wilde hebben.
Een paar buren van de Beemden hebben hiervoor met elkaar om de tafel gezeten. Hans en Helen Achterbergh van de Beemden 29 bleken met hun huis de beste locatie te zijn en stemden van harte in met de installatie van de AED op hun muur.

Toename AED’s en financiering
‘Twee jaar geleden stonden in Leusden 3 AED’s aangemeld bij het landelijke netwerk. Nu zijn dit er 54,’ vertelt Jeff de Vries. Deels gaat het om AED’s die binnen hingen en op verzoek nu in de openbare ruimte hangen. Het andere deel is door Stichting AED –  Leusden doet mee aangekocht. Particulieren, bedrijven en kerken hebben gedoneerd en ook de gemeente heeft bijgedragen. Maar er zullen voor de stichting kosten blijven komen. De AED’s hebben onderhoud nodig en op termijn zijn ze afgeschreven en dienen vervangen te worden.
Daarom: geef met en voor uw hart en word Hartsvriend van AED Leusden. Doet u mee? Klik hier om naar de pagina te gaan.

Hoe werkt het in de praktijk?
Inmiddels staan in Nederland 225.000 burgerhulpverleners geregistreerd bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Op het moment dat bij 112 een melding van een hart circulatie probleem binnenkomt, worden de burgerhulpverleners in de buurt van de locatie van de patiënt opgeroepen. Een deel van hen krijgt de opdracht direct naar de locatie te gaan en reanimatie toe te passen. Een ander deel gaat zo snel mogelijk de AED halen en brengt deze naar de locatie. Dit alles om de tijd te overbruggen die de professionals nodig hebben om ter plekke te komen. Want elke seconde telt.
(FleurdVH)