Steenmarter maakt schade

Een bewoner aan de Toermalijn meldt schade van een kabel onder de motorkap van de auto. Volgens de monteur is de schade aangericht door een steenmarter.
Aan de Toermalijn werd al eerder een steenmarter gesignaleerd.
Steenmarters kunnen veel schade aanrichten onder de motorkap. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Daar komt bij dat de schade over het algemeen niet gedekt wordt door de verzekering. Wel is er wat te ondernemen ter voorkoming van schade door steenmarters. Op internet vind je allerlei tips.

Marters en auto’s 

marterschade verzekering(klik hier voor bron van deze tekst)
Een auto en met name de motorruimte is voor een marter niets anders dan een hol. De motor is via de wielkast heel toegankelijk, absoluut droog en vaak nog lekker warm. Dat maakt de auto’s voor marters zo aantrekkelijk. Omdat de kleine roofdieren uitgesproken speels en heel nieuwsgierig zijn, is niets wat ze in de motorruimte vinden veilig voor hen. Bougiekabels, water- en remleidingen en plastic behuizingen worden gretig aangeknaagd of zelfs doorgebeten. Hier lopen vooral auto’s gevaar die ver pendelen. Wanneer een marter ruikt dat een andere marter in de auto was, voelt hij zich op zijn terrein bedreigd. Hij probeert het gevaar uit te schakelen en richt zich op de auto’s waarin hij de geur van een ander dier waarneemt. Dit kan tot lekken van water, olie of remvloeistof leiden, het elektrische systeem vernielen of verkeerde luchtstromingen veroorzaken. De auto loopt altijd schade op. Men name nieuwe auto’s met hun omvangrijke elektronische uitrusting zijn gevoelig voor marterbeten. Lambdasondes, slijtage- en ABS-sensoren aan de remmen en veel andere kabelverbindingen vallen tegenwoordig tevens binnen het bereik van de marter.