Over ‘buurkracht’ gesproken…

‘Het is BuuRkracht’ zeggen we altijd wanneer mensen er ‘BuurTkracht’ van maken.  Buurkracht = de kracht van buren!  Als buurvrouw of -man kun je soms het verschil maken.  Vandaag een paar voorbeelden daarvan.

Wijkgenote Martine hoorde dat sommige ouders nu de scholen weer dicht zijn moeite hebben om hun kinderen te helpen met huiswerk en/of bang zijn dat hun kinderen een leerachterstand oplopen. Daarom heeft ze zich aangemeld als vrijwillige bijles-docent.

Martine heeft een aantal jaar gewerkt bij een huiswerkinstituut. Ze beheerst de lesstof van basisschool t/m VWO6 (met uitzondering van natuur- en scheikunde).
Interesse? Stuur een mail aan buurkrachtalandsbeek@gmail.com
De lessen worden gegeven in onze Wijkkamer Alandsbeek aan de Kokmeeuw 2.

Bijvoorbeeld bij wijkgenoot Jan*. Tijdens de corona-periode heeft Jan behoorlijk moeten inleveren. Het lopen wilde ineens niet meer goed en hij heeft veel last van het gebrek aan sociale activiteiten. Voorheen ging hij er veel op uit, nu zit hij voornamelijk thuis en is alleen.

Buren hielden hem gelukkig ‘in de gaten’ en begonnen zich over hem te ontfermen. Want al wordt hij twee keer per dag verzorgd door de thuiszorg en heeft huishoudelijke hulp – daarmee is Jan er niet en zijn familie woont ver weg.

Zo blij met ons buurtje!
De buren (ongeveer 5 mensen) doen zijn boodschappen, draaien regelmatig een was, brengen maaltijden langs en komen meerdere keren per week even een praatje maken of spelletje doen. Dit initiatief ligt volledig bij deze betrokken buren zelf.
Wel is er een moment geweest dat ze overlegden met Buurkracht over extra hulp. Als wijkvereniging kennen we veel mensen, hebben contact met Lariks en de Huiskamer en beschikken over een communicatienetwerk binnen Alandsbeek. Door het ledenbestand van 220 mensen kunnen we gemakkelijk mensen bellen of mailen als er een hulpvraag in hun buurt is. Wat betreft het systeem rond Jan hebben we zo nog drie buurtgenoten toe kunnen voegen (voor regelmatig bezoek en de was). De coördinerend buurvrouw appte: ik ben zo blij met ons buurtje waar zoveel met elkaar gefixt kan worden!!! 

*Jans échte naam, straat en buren zijn bij de redactie bekend.

Veel berichtjes in de vorig jaar door ons in het leven geroepen app-groepSociaal Alandsbeek‘ beginnen met die woorden. Buren vragen zich af hoe ze dia’s en films kunnen digitaliseren, waar hun postpakket verstuurd kan worden, waar een pakketje is gebleven(?), of iemand een ladder, slijptol of kruiwagen uitleent of zoeken bijvoorbeeld een boek.
‘Handig zo’n app’ zegt de één. ‘Het was eigenlijk best leuk om die mevrouw even te kunnen helpen’ zegt de ander.

Ben je blij met Buurkracht?
Steun ons alsjeblieft door lid of donateur te worden! Meer informatie hier.

Heb je ook een mooi voorbeeld van ‘buurkracht’ in de wijk?
Mail het ons: buurkrachtalandsbeek@gmail.com