Samen wijzer aan de Travertijn

DAKdaten in West
De aanmeldingen kwamen de afgelopen tijd maar langzaam op gang. Des te verrassender was het dat meer dan dertig mensen uiteindelijk meededen aan de DAKdates. Het was leuk om elkaar rond dit onderwerp te ontmoeten en men bleef nog lang napraten. De waardering bleek ook door aanmelding van vier nieuwe leden voor de wijkvereniging.

Tijdens de inleiding deed Lars Boelen (deskundige van de landelijke ‘Denktank’) verslag van de doormetingen die hij vorige zomer gedaan heeft bij twee woningen van dit type.
Mirjam Prins (werkgroep Duurzaam-Buurkracht Alandsbeek) vertelde over de eerdere DAKdates in februari voor de skidak woningen. Inmiddels zijn daar dertig buren aan de slag om een goed technisch plan te maken en allerlei isolatie-offertes te vergelijken om tot een adviesverslag te komen. Zo kan het dus gaan.

Daarna begon het daten: geprekken voeren met elkaar aan thematafels en na een poosje weer wisselen van onderwerp.
‘DAKdaten’ klinkt een beetje vaag. Maar als je het bijvoorbeeld hebt over je lekkende dak, met buren die hetzelfde probleem hebben, wordt het heel concreet. Handig dat er dan ook een buurman aan tafel staat die zijn lekkages heeft opgelost en goede tips heeft. En handig dat alle problemen die bij dit type huis lekkage veroorzaken, nu eens geinventariseerd zijn. Het plan is om de deskundigen van de ‘Denktank’ daar eens naar te laten kijken om een passend advies uit te brengen.
Zo is aan de tafels ook gesproken over: geschikte isolatie voor deze woningen, de mogelijkheden qua zonnepanelen (en voors en tegens van huren), eenvoudige tips om snel energie en gas te besparen. Daarnaast kon men zich laten informeren door energiecoöperatie DEEL en afspraken maken met een energiegids van IkWilWatt voor een adviserend keukentafelgesprek en/of een warmtedoormeting van je huis.

Vervolg
– Van de opbrengst van deze middag wordt verslag gemaakt. Deelnemende buren en deskundigen gaan verder met de vragen, samen opzoek naar de beste oplossingen. Uiteindelijk moet dit resulteren in een adviesverslag voor dit type woning. Heb je nog zin om aan te sluiten? Meld je bij info@ikwilwatt.nl
– Dinsdag 14 en 28 juni kun je met al je vragen rond energie en verduurzamen terecht tijdens het inloopspreekuur Duurzaam Alandsbeek. Wijkkamer Alandsbeek, Kokmeeuw 2, 16.00 – 18.00 uur.

De middag werd geleid en mede georganiseerd door Henriëtte Former van de Groene Belevenis en mogelijk gemaakt door de gemeente en het fonds Duurzaam Doen Leusden.

Met speciale dank aan de buren Martha Heneweer, Dik de Boer, Jannie Miedema, André Brethouwer en Mirjam Prins voor hun inzet voor deze middag!

Bekijk HIER onze pagina bij IkWilWatt
voor een overzicht van het hele project Duurzaam Alandsbeek